RIK
Erna Ella Rubin (1927-2014)
Cernăuţi, Transnistria, Galați, Dimona

Călătoria Noastra de la Galați la Israel
Iulian Rubin

Mă numesc Iulian Rubin. M-am născut la Galați în 1954, parintii: Ella Erna și Israel Rubin. Tata sa născut la Galați si mama la Cernăuți. Am învăţat clasa întâia şi o parte din a doua la Scoala Gimnazială Nr. 24 la Galati. Am locuit pe stradă Braila și apoi pe stradă Domnească vizavi de universitate.

La începutul anului 1962, când aveam 8 ani, familia mea a părăsit România în drum spre Israel. Separarea de peisajelor copilăriei de pe malurile Dunării și Brateşului, și de prietenilor din copilărie a fost trista.

Călătoria care a început la Galați a trecut prin București, Viena și Napoli cu trenul, iar de la Napoli cu vaporul până la portul Haifa din Israel.

În primele luni în noua țară i-am scris o scrisoare prietenului meu din copilărie, Dănuț Bumbaru, în care am descris călătoria noastră spre Israel.

După zeci de ani, în 2019, am găsit o copie a scrisorii prezentata mai jos, care a fost scrisa cu creionul şi de aceea scrisul este aproape șters detot, aşa cum se poate vedea, si după cum se poate înțelege, descifrarea scrisului de mână nu a fost ușoara. Restaurarea scrisorii este prezentată in tipar cu erori de ortografie și punctuație și chiar erori geografice așa cum au fost scrise inițial. Poate că mama mea m-a ajutat cu câteva detalii despre călătorie si poate chiar anumite cuvinte, dar nu-mi amintesc dacă asta a fost cazul. De asemenea, nu îmi este clar dacă scrisoarea a fost într-adevăr trimisă lui Dănuț. Mai jos sunt cele două pagini ale manuscrisului original.

Dănuț și cu mine suntem prieteni până astăzi.

Scrisoare Descifrata cu Greșelile Originale

Dragă Dănuț

Noi sintem in Israiel. Calatoria a fost obositoara dar frumoasa. Galati Bucureseti 6 ore Bucureseti Viena 24 ore Viena Niapole 25 ore si un sfert. Niapole Israiel 96 ore. Bucuresiti Viena s-au vazut Muntii Sinaia si 2 rauri. Am trecut prin 2 tuneliuri. Am stat in Bucuresiti 5 zile. In Viena am stat o zi si-o noapte. In Niapole am stat 10 zile. Am vizitat orasul si a fost foarte frumos si magazine elegante. In centru crestiau zeci de palmiere. In Niapole gunoaiele se arunca in curti. Dupa aceia am imbarcat intru vapor Francez. Am calatorit 3 zile si 4 nopti. Am calatorit Marea Mediterana. Am vazut dimineata insula Crete si insula Cipru in care erau cateva orase elegante. Excursionisti au calatorit in Cipru. Cand sa inceput vaporul marea era liniste detot. Pescarusii se bagau in apa si inotau in Marea Mediterana. Spre tarm apa era verzuie ca o plapuma verde. Am vazut citevea vapoare pe Marea Mediterana. Cand era vaporul unde trebuia sa coborim a semnalizat in Haifa in port. Dupa aceia am plecat in port.

Iulica


Scrisoarea Originala Scrisă de Mână

Pagina 1
Pagina 2

1960
Copii - Dănuț la stânga si eu, Iulian, la dreapta. Adulți - din stânga: Florica Bumbaru (mama lui Dănuț); mama mea Erna (Ella) Rubin; Clara, nașa mea.
2010
Dănuț la stânga și eu la dreapta, când am vizitat la Galați.

Reuniunea cu Dănuț După 31 de Ani (Engleză)

Descoperirea Mormântul Lui Bunicii Mele la Galați (Engleză)

Amintiri din Copilărie de la Galati, Cernăuți si Holocaust


Altele
Doua Generatii: Zece Povestiri si o Poezie - Erna Ella Rubin
Au Inventat Tracii Scrisul? - Tăblițele de la Tărtăria
Compozitori Romani de Opereta
Cifre Romane

Iulian.Rubin@gmail.com